Монструмите кријат уште нешто – стручни лица се огласија откако убијците на Данка не кажуваат каде е телото

Седми ден од потрагата по убиената Данка Илиќ од Бор, која пред две недели беше прегазена од возило во кое се превезуваа Дејан Драгијевиќ и Срѓан Јанковиќ, работници на Јавното претпријатие за комунални дејности „Водовод“.

Како што призна еден од нив во обвинителството, тие ја убиле малата Данка, а потоа ја фрлиле во депонија. Ја префрлиле од депонијата на непозната локација и потрагата по телото на Данка Илиќ трае до ден денес.

Според полиграфистот Никола Новак, првиот знак дека нешто не е во ред бил на полиграфот.

Тие паднаа на полиграф и беа ставени на тест. После се слушна дека се извлекле. И тие биле тестирани кога биле фатени, па раскажувале различни приказни, вели полиграфистот Новак.

Маја Јовановиќ, експерт за безбедност на децата, посочува дека со брзина од 20 км/ч е речиси невозможно да не се забележи дете и дека целиот опсег на околности што го придружуваат нивното признание води до тоа дека тие ќе бидат кривично гонети.

Сепак, како што посочува таа, она што предизвикува сомнеж е фактот дека нема никаква смисла тоа што го кријат телото.

Верувам дека има дополнително прикривање од страна на осомничените, не станува збор само за удар на детето или показател за давење, мислам дека има друга насока, која само тие ја знаат, за да се прикријат каде го закопале телото на убиената Данка Илиќ, вели Јовановиќ.

Осомничените покажуваат висок степен на свесност за состојбата во која се наоѓаат, вели Маја Јовановиќ.

Нивното однесување покажува дека се свесни за самата постапка и самиот чин, лажните изјави и сето она што го следи случајот. Сигурна сум дека стручниот тим може да ја открие нивната аномална историја, пред се поради шаблонот што го следи целиот овој случај, вели Маја Јовановиќ.

Посебна истрага би довела до одговор дали некогаш ќе биде пронајдено телото на Данка Илиќ.

Ова е сè уште свеж случај. И дури и ако е трауматично, многу е тешко да се заборави. Таа приказна дека заборавиле каде го оставиле телото, можат само да сонуваат да го продадат на инспекторите, вели Новак.

Тој посочува дека посебен начин на испрашување на осомничените сигурно би довел до разрешување на мистеријата, но за тоа треба осомничените да соработуваат.

Таа метода се нарекува „Тест на врв на затегнатост“а. Тоа е одличен тест и 99,9 проценти прецизен. Се поставуваат прашања за локацијата на телото, при прегледот се менуваат локации, а се гледа дали реакцијата се повторува на која било локација. Ако тоа се случи, има нешто таму. Но, предуслов е испитаникот да соработува, објаснува Новак.