МОРБИДНО: Во Британија 45 бебиња починале во две болници поради несоодветна грижа за нив

Според извештајот објавен вчера, 45 бебиња кои починале во две британски болници управувани од East Kent Hospitals NHS Trust би можеле да преживеат доколку го добиле соодветното ниво на нега.

Докторот Бил Киркуп, кој ја водеше официјалната независна истрага, рече дека тоа е тешко и шокантно откритие.

„Ако беа земени предвид националните стандарди, исходот можеше да биде различен во 45 од 65 испитани смртни случаи на бебиња. Тие не слушаа што зборуваа жените, ги игнорираа и тоа директно доведе до некои смртни случаи“, рече Киркуп. , како што пренесува AFP.

Киркуп, кој објави слични наоди пред седум години по истрагата за смртта на бебињата во друга група болници во северозападна Англија, вели дека многумина не ги научиле лекциите.

Истрагата во Ист Кент беше покрената по смртта на бебето по име Хари Ричфорд, кое почина во ноември 2017 година, седум дена по породувањето со итен царски рез. Анализата покажала дека бебето починало поради седум пропусти кои претставуваат занемарување.

Киркуп откри слични податоци во 2015 година, по истражувањето на породилните услуги во Универзитетските болници Морекамбе Беј NHS Trust.

При вчерашното објавување на извештајот, тој рече дека е длабоко загрижувачки што повторно и повторно се појавуваат истите проблеми.

„Кога известував за породилните услуги во заливот Моркамб во 2015 година, ниту за момент не замислував дека ќе се вратам за седум години и ќе истражам многу сличен збир на околности“, рече Киркуп.

„Ова не може да продолжи вака. Мораме да се справиме со тоа на поинаков начин. Не можеме едноставно да се однесуваме како секој пат да е изолиран случај што нема да се повтори. Мораме да ги правиме работите поинаку“, додаде тој.

На извештајот му претходеше еден во март, кој покажа дека повеќе од 200 бебиња би можеле да преживеат доколку им се пружила подобра нега во болниците во Шрусбери и Телфорд NHS Trust.

Станува збор за случаи на мртвородени бебиња, оние кои починале набргу по раѓањето или имале сериозно оштетување на мозокот помеѓу 2000 и 2019 година.

Утврдено е дека девет од 12-те мајки кои починале во тој период можеле да имаат значително подобар третман, а останатите се породиле по природен пат иако требало да направат царски рез.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.