Можни преговори за украинското решение за 7-8 месеци, смета Крозето

Италијанскиот министер за одбрана Гидо Крозето смета дека обидите за решавање на украинскиот конфликт ќе бидат направени во следните седум до осум месеци, под услов Русија да прогласи прекин на огнот.

„Се надеваме дека обидите за решавање на украинскиот конфликт ќе бидат направени за релативно краток временски период – во следните седум до осум месеци“, новинската агенција АНСА ја цитираше неговата изјава. Во исто време, Крозето, кој е во посета на Лондон, посочи дека минималниот услов за почеток на преговорите е „прелиминарен прекин на огнот од страна на Москва“.

Високиот претставник на италијанската одбрана претходно изрази надеж дека украинскиот конфликт ќе заврши за една година.

Руските власти повеќепати изјавија дека се подготвени да преговараат со Украина за решавање на конфликтот. Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров претходно изјави дека колку подолго Киев ги одложува преговорите со Москва, толку потешко ќе биде да се постигне договор. Тој додаде дека првиот чекор за преговорите меѓу Русија и Украина треба да биде откажување на указот на украинскиот претседател Владимир Зеленски за забрана на дијалогот со Москва.