15.8 C
Skopje
вторник, март 5, 2024

Муцунски: Денешната одлука не значи дека Македонија добила датум за почеток на преговори

Секретарот за меѓународна политика на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за пратеник, Тимчо Муцунски на денешната прес-конференција изјави дека е лажна вест фактот дека македонскиот јазик станал официјален јазик на Европската Унија. Тоа ќе се случи токму во моментот кога нашата земја ќе стане полноправна земја членка на ЕУ.

Во продолжение интегрален текст од прес конференција.

Секој чекор напред кон Европската унија е за поздравување и претставува успех на голем број генерации кои во последните дваесет години се бореле за полноправно членство во ЕУ. Затоа најпрвин би сакале да го поздравиме чинот на упатувањето на Предлог/преговарачката рамка од ЕК до Европскиот Совет.

Истовреме би сакале да издвоиме дека наведениот чин не значи дека Македонија истовремено има добиено и датум за отпочнување на преговори за членство во Европската Унија.

Тоа што денес СДСМ го престави како вонреден успех е сепак само ПРЕДЛОГ текст за преговарачка рамка, текст кој ќе биде доставен до сите земји членки на Европската Унија и за кој тие треба да се произнесат, да дадат забелешки и на крајот со консензус да го одобрат. Повторувам со консензус, што значи потврда од сите земји членки вклучувајќи ги и нашите соседи. Лажна вест е фактот дека македонскиот јазик станал официјален јазик на Европската Унија. Тоа ќе се случи токму во моментот кога нашата земја ќе стане полноправна земја членка на ЕУ.

Оттука овој предлог текст за преговарачката рамка не е воопшто причина за некоја голема прослава како тоа што го претставува СДСМ, туку само след на редовна процедура. Обидите да се создава еуфорија од секој минимален чекор веќе станаа фолклор. Граѓаните се сеќаваат на сите претходни ветувања на СДСМ за веќе добиен датум иако очигледно до тоа се уште не е дојдено. Овој предлог текст е причина за повеќе да се посветиме кон работата и спроведувањето на опипливи и сериозни реформи.

Повеќе од очигледна е потребата на СДСМ како и пред сите избори да создава лажна еуфорија. Така е и сега. Но истовремено сите треба да бидеме свесни дека Македонија не случајно повторно е исправена пред нови пречки и услови. Некои се билатерални, како употребата на термините македонски јазик и македонскиот народ или историските личности и настани кои ги оспорува нашиот источен сосед. Иста е состојбата со македонското малцинство надвор од границите на Македонија.

Дополнително, во Македонија согласно извештаите на релевенатните меѓународни организации сеуште постојат огромни недостатоци во владеењето на правото, правната држава, растечкиот криминал во власта и се поприсутната корупција, која ја евидентираат голем број земји членки на ЕУ. Македонија според Фридом Хаус и Економист се вбројува во земјите кои се сметаат за хибриден режим. А, токму тоа е вистинскиот проблем за напредокот кон евроинтеграцискиот пат.

Заклучокот е јасен. СДСМ е меѓу главните пречки на Македонија на патот кон Европа.

ВМРО-ДПМНЕ нуди решение за таа пречка на претстојните избори. Со тоа ќе се исполнат и суштинските услови Македонија да ги отвори преговорите и да отпочне внатрешна европеизација на Македонија. Со победата на обновата ќе почне градењето на независна судска власт, неселективна борба против криминалот и економски напредок на државата.

Македонија му припаѓа на европското семејство земји со кои имаме заеднички културни, историски и морални вредности, и традиции. Основната цел на македонската надворешна политика треба да биде афирмација и промоција на земјата, нејзините национални, економски, политички, културни и безбедносни интереси, како и активно учество во зачувувањето и градењето на мирот на Балканот и пошироко.

Надворешната политика ќе се потпира на начелото на силна регионална соработка, активна мултилатерална соработка, добрососедски односи и над се почитување на меѓународното право.

Нашата континуирана цел, заложба и стратешки приоритет е интегрирањето на Македонија во ЕУ во која насока се потребни визија, реформи, тимска работа и многу силна стручна поддршка. Пристапниот процес во ЕУ ќе се заснова на државна стратегија, прифатена со широк општествен консензус, која ќе ги надмине меѓупартиски интереси, лични пазарења и популизам и ќе обезбеди долгорочно примемлив курс во евроинтегративните процеси на Македонија. Стратегијата ќе биде заснована на реалните интереси и остварливи цели на државата кои произлегуваат од актуелната геополитичка состојба, ситуацијата во регионот и економските предизвици со кои што се соочуваме.

Кадровски ќе го зајакнеме и ќе ги екипираме институциите кои директно работат на европската агенда.

Македонија и ЕУ ќе бидат партнери кои споделуваат исти вредности.

На патот кон целосно членство во ЕУ, ќе го афирмираме и ќе го промовираме македонскиот национален идентитет, македонскиот јазик, македонската култура, како и македонското историско наследство. Затоа што богатството на Европа се состои во негувањето на различните идентитети.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.