Музејот на Фолксваген со специјална изложба прославува 50 години од миделот VW Golf

За да одбележи половина век од лансирањето на најпродаваниот автомобил, германскиот гигант „Volkswagen“ отвора нова изложба посветена на мидело „VW Golf“ во својата фабрика и седиште во германскиот град Волфсбург.

На околу еден час возење со воз од Берлин, музејот „Volkswagen Automuseum“ е посветен на култниот хечбек со фокус на првата генерација од 1974 до 1983 година. Изложбата може да се погледне до крајот на февруари 2025 година.

Наследникот на популарната иконска „Бубата“ (Beetle) првпат излезе од производната лента во Волфсбург на 29 март 1974 година. Во споредба со „Бубата“, новиот модел можеби изгледаше како нешто од друга планета.

Дизајнот на Џорџо Џуџаро претставуваше моментален успех, а според производителот, милионитиот „Golf“ излезе од фабричката лента за склопување до октомври 1976 година. Од „Volkswagen“ велат дека вкупно 6,9 милиони автомобили биле произведени во првата генерација.

Педесет години од неговото лансирање, автомобилот останува златен рудник на „Volkswagen Automuseum“ во осмата генерација, иако компанијата се подготвува да ги отфрли моторите со внатрешно согорување.

Музејот на автомобили на „Volkswagen“, кој се наоѓа во близина на фабриката на производителот на истокот од градот, исто така, има постојана поставка на повеќе од 130 автомобили – сите од овој производител. Отворен е од вторник до недела од 10 до 17 часот. Цената на билетот е меѓу 6 и 9 евра.