МЗШВ: Николовски нема основни познавања, целта му е манипулација на јавноста

275

Дополнителниот заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски со денешната изјава за медиумите го покажа целосното непознавање на основните законски процедури во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство и Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, односно неговата основна цел е да манипулира со јавноста и да презентира неточни и неоригинални документи, реагираат од МЗШВ.

Во продолжение следува интегрален текст од реакцијата на министерството и агенцијата

Министерството и Агенцијата ја информираат јавноста дека не се точни тврдењата на дополителниот заменик –министер дека исплатата на субвенции е извршена на непостоечка фирма Корал. Напротив Фирмата Корал е упишана во Единствениот регистар за земјоделски стопанства каде се евидентирани општите податоци за субјектот и сите земјоделски обработливи површини за кои има право на користење. Правниот субјект Корал субвенциите ги добива во континуитет на иста сметка и има ист единствен даночен број и ист единствен матичен број на субјектот. Министерството и Агенцијата немаат надлежности да навлегуваат во внатрешните промени и сопственичките односи во фирмата имајќи во предвид дека  законска обврска на земјоделското стопанство е да ги пријави сите промени во Единствениот регистар на земјоделски стопанства настанати во самото земјоделско стопанство вклучително и општите податоци за субјектото како: сопственик и управител.

Ќе повториме дека Министерството и Агенцијата немаат обврска да ја следат сопственичката структура на фирмата, туку наша обврска е да ги следиме исполнувањата на обврските од договорот за закуп на државното земјоделско земјиште на правното лице во случајов фирмата  Корал и исполнување на пропишаните услови и критериуми за одобрување на финансиска поддршка.

Исто така не се точни тврдењата дека доставениот договор за цесија  е без печат од субјектот Корал. Истиот е потпишан и заверен со печат од трите надлежни институции – Министерството, Агенцијата и фирмата Корал.

Исплатата на финансиската поддршка во земјоделството се исплаќа на сите земјоделски стопанства кои се упишани во Единствениот регистар за земјоделски стопанства и ги исполниле пропишаните услови.

Напоменуваме дека Агенцијата работи согласно утврдените процедури за работа за кои има добиено акредитација и сертификација на квалитет.

Агенцијата постапува секогаш по дојава за евентуален сомнеж за нерегуларности со покренување на постапка пред надлежни органи. За овој случај не е доставен ниту еден приговор или дојава за сомнеж.

Укажуваме дека нарушувањето на угледот на институциите и поединците со изјави кои се засноваат на непроверени информации исто така повлекува одговорност пред закон.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.