На Флорида уапсени двајца бизнисмени за прекршување на правилата за финансирање на изборна кампања

27

Двајца бизнисмени од Флорида, кои имале тесни врски со Руди Џулијани, личниот адвокат на американскиот претседател Доналд Трамп, се уапсени заради прекршување на правилата за финансирање на кампања, што резултатирало со донација од 325.000 долари до Одборот за политичка акција, што го поддржува реизборот на Трамп.

Лев Парнас и Игор Фруман се уапсени врз основа на четири точки од обвинение што вклучува обвинувања за ковање заговор, давање лажни изјави пред Сојузната изборна комисија и фалсификување на евиденција, пренесуваат американските медиуми.

Податоците покажуваат дека двајцата користеле електронски трансфери на правно лице, што тие го контролирале за да дадат донација од 325.000 долари во Сојузната изборна комисија.

Според обезбдените податоци што станале јавни во рамки на поднесеното обвинение, правното лице за кое било пријавено дека ја направило трансакцијата всушност не било вистинскиот извор на парите.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.