На самитот во Швајцарија нема да се бара повлекување на руските војници

Заедничката изјава на самитот во швајцарски Бургеншток нема да содржи барање за повлекување на руските трупи поради позицијата на голем број земји кои им придаваат големо значење на нивните односи со Русија, објави NHK. Според ТВ каналот, нацрт-документот ќе вклучува само 3 од планот од 10 точки на Зеленски.

Изјавата за исходот се очекува да го одрази прашањето за безбедноста на нуклеарните централи и безбедноста на храната, ослободувањето на заробениците и враќањето на децата за кои Русија беше обвинета за киднапирање.

Документот, исто така, нагласува дека вклученоста на сите страни е неопходна за да се постигне мир; укажува на важноста на учеството на Русија во дискусиите за ова прашање.

Дипломатски извор на NHK го објасни отсуството на клаузули на кои инсистира Киев со позицијата на голем број азиски и блискоисточни земји во развој кои им придаваат големо значење на нивните односи со Русија. Зеленски го постави за свој приоритет да постигне договор со сите учесници на состанокот со Швајцарија и да обезбеди заедничка изјава, забележува ТВ каналот. Севкупно, на состанокот, кој ќе се одржи од 15 до 16 јуни, се очекува да присуствуваат претставници на 90 држави и меѓународни организации.