Најстарите градови во светот (ФОТО)

53

Дали некогаш сте се запрашале кој е најстариот град во светот?

Подолу е листата на најстари, континуирано населени градови во светот.

Ерихон (Палестина) 9000 години пред нашата ера
Ерихон (Палестина) 9000 години пред нашата ера

 

Библос (Либан) 5000 години пред нашата ера
Библос (Либан) 5000 години пред нашата ера

 

Алепо (Сирија) 4300 години пред нашата ера
Алепо (Сирија) 4300 години пред нашата ера

 

Дамаск (Сирија) 4300 години пред нашата ера
Дамаск (Сирија) 4300 години пред нашата ера

 

Суса (Иран) 4300 години пред нашата ера
Суса (Иран) 4300 години пред нашата ера

 

Фаиум (Египет) 4000 години пред нашата ера
Фаиум (Египет) 4000 години пред нашата ера

 

Синон (Либан) 4000 години пред нашата ера
Синон (Либан) 4000 години пред нашата ера

 

Пловдив (Бугарија) 4000 години пред нашата ера
Пловдив (Бугарија) 4000 години пред нашата ера

 

Газиантеп (Турција) 3650 години пред нашата ера
Газиантеп (Турција) 3650 години пред нашата ера

 

Бејрут (Либан) 3000 години пред нашата ера
Бејрут (Либан) 3000 години пред нашата ера

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.