На Шведска годишно и се потребни по 64.000 мигранти

99
Eritrean asylum seekers arrive by an Italian Financial police aircraft to Lulea Airport, Kallax northern Sweden, Friday, Oct. 9, 2015. Italy bid farewell Friday to 19 Eritreans ó the first of an estimated 160,000 refugees to be resettled throughout Europe as part of a new EU redistribution program to move asylum-seekers out of hard-hit front-line countries. Bundled up in flannel shirts and jackets to prepare for their new lives in Sweden they landed in Lulea, just south of the Arctic Circle. Swedish officials now must register the refugees and begin processing their asylum requests. Sweden's immigration agency said the 14 men and five women, who ranged from 25 to 40 years old, were selected because they have a chance of being granted asylum and have family or other connections to Sweden. (Robert Nyholm/TT via AP) SWEDEN OUT

Се наведува дека генералнот директор на Заводот Микаел Сјоберг во изјавата за државната телевизија „СВТ“ нагласил дека недостигот на стручна работна сила веќе следната година може значително да и наштети на Шведска.

Од Заводот наведуваат дека поради недоволниот број на работно способни лица во земјата, потребен е поголем број на странски работници.

Стапката на наталитет во Шведска е многу ниска. Бројот на жители се намалува. Со цел да се продолжи растот, потребна е работа, а со самото тоа и поголема популација, истакна Јохан Бишан од Заводот за вработување.

Недостигот на работна сила веќе влијае на јавниот сектор, а во текот на наредната година последиците од тоа ќе ги почувствуваат се повеќе компании, нагласи Бишман.

Според податоците на Заводот се поголем број на вработувања во земјата ги добиваат лица кои не се родени во Шведска.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.