Над 14 илјади ученици пријавија државна матура, вели Царовска

16

Повеќе од 14 илјади ученици пријавија државна матура, што укажува дека тие сакаат да полагаат државна матура, рече денеска на прес-конференција министерката за образование и наука Мила Царовска.

Таа оцени дека се помал е бројот на ученици кои се приклучуваат на бојкотот.

Државната матура, повтори таа, е изборна, а за тие што нема да ја полагаат можност се училишната матура и стручниот испит.

Прашана за матурантите кои се под притисок од страна на наставниците, Царовска истакна дека тие веројатно укажуваат на законските обврски кои ги имаат како училишта да ги испочитуваат, а тоа, како што рече, е во делот на евиденција на часовите на кои не се појавил одреден ученик.

– Не станува збор за никакви притисоци, но важно е да се кажат сите елементи кои законите и правилниците во образованието ги предвидуваат – нагласи министерката.

Според неа, социјалниот притисок кој се случува врз учениците кои одбиваат да се приклучат на бојкотот е значителен.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.