9.8 C
Skopje
понеделник, март 27, 2023

Над пет милијарди телефони ќе се најдат во отпад годинава

Повеќе од пет милијарди од проценетите вкупно 16 милијарди мобилни телефони во светот ќе бидат фрлени во отпад оваа година, говорат стручните проценки. Некои бараат сиот тој материјал да се рециклира.

Сѐ тоа е само дел од речиси 45 милиони тони електронски отпад во светот, што не се рециклира. Иако содржат злато, бакар, сребро, паладиум и други компоненти коишто можат да се рециклираат, речиси сите овие несакани уреди се исфрлени или изгорени, што предизвикува значителна штета на животната средина и здравјето.

– Мобилните телефони се меѓу електронските производи што најмногу не загрижуваат. Ако не ги рециклираме ретките материјали што ги содржат, ќе мораме да ги ископуваме во земји како Кина и Конго, рече Паскал Лерој, извршен директор на „ВЕЕЕ“ – непрофитна алијанса на организации за управување со електронски отпад.

Многу од петте милијарди мобилни телефони кои годинава ќе бидат вон оптек, ќе останат заборавени во фиоки, плакари и гаражи – што исто така, е штетно.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.