Најниската плата во земјоделството ќе биде 10.650 денари

29

Вкупно 10.6590 денари ќе изнесува најниската плата во земјоделството, беше денеска договорено во Спогодбата, која ја потпишаа Агро-синдикатот на Република Македонија здружен во Сојузот на синдикатите како репрезентативен синдикат во дејноста тутунско стопанство и репрезентативното здружение на работодавачите при Организацијата на работодавачи од истата дејност.

„Овој износ претставува пресметковна вредност при пресметување на платите согласно коефициентите на сложеност утврдени во колективниот договор. Во првата група на работни места која се однесува на работници во работен однос на неопределено време, за најниското работно место основната нето плата изнесува 12.780 денари“, соопшти Агро- синдикатот.

Склучен е и Колективен договор за истата дејност со кој се изврши усогласување и продолжување на постоечкиот колективен договор за вработените во тутунското стопанство со општо колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството и најновите измени на Законот за работни односи. Пречистениот текст на колективниот договор наскоро ќе се објави во Службен весник.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.