Наместо најавените 49 милиони евра, денеска владата ja задолжи државата за нови 80 милиони евра

192

Владата на Република Македонија денеска ја задолжи државата за нови 80 милиони евра, наместо за 49-те милиони кои беа најавени претходно.

На денешната аукција на државни хартии од вредност запишани се 4,9 милијарди денари (80 милиони евра).

На аукцијата беа запишани 12-месечни државни записи без девизна клаузула во износ од 2,3 милијарди денари со камата од 0,80%, 5-годишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од 1 милијарда денари со камата од 1,70% и 15-годишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од 1,6 милијарди денари со камата од 3,20%.

Инаку владата претходно најави задолжување од 49 милиони евра, а повлече 80 милиони евра што ќе бидат на грбот на граѓаните во иднина.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.