Нападите врз енергетските капацитети во Украина се дел од процесот на „демилитаризација“

Русија беше принудена да одбива напади врз нејзините енергетски капацитети во последните месеци и мора да возврати, му рече претседателот на Русија Владимир Путин на својот белоруски колега Александар Лукашенко за време на разговорите во Москва во четвртокот.

Откако Киев почна со напади со беспилотни летала против руските локации за гориво, Москва изврши неколку големи напади врз енергетската инфраструктура на Украина, што Министерството за одбрана го опиша како одмазднички.

Последниот напад беше потврден во четвртокот. Министерството наведе дека руските сили извршиле бран напади со висока прецизност, вклучувајќи оружје и беспилотни летала со долг дострел на воздух и море, врз енергетските и нафтените постројки низ Украина, попречувајќи ја работата на претпријатијата ориентирани кон одбраната и деградирајќи го военото производство и логистика за Единиците на првата линија на Киев. Русија вели дека нападите никогаш не се насочени кон цивили.

„Пред сè, претпоставуваме дека на тој начин влијаеме на одбранбената индустрија на Украина и директно влијаеме на неа“, рече Путин, истакнувајќи дека нападите врз енергетските капацитети во Украина се дел од процесот на „демилитаризација“.

Тој нагласи дека Русија „не извршила никакви напади“ во текот на зимата од хуманитарни причини. „Не сакавме да ги оставиме социјалните институции, болниците и така натаму без струја, но по серијата удари врз нашите енергетски капацитети, бевме принудени да одговориме“, рече претседателот, додавајќи дека Москва е подготвена да се вклучи во разговори.

Лукашенко одговори дека Киев ја провоцира Русија да ги спроведе овие напади. Москва првпат ја нападна украинската енергетска инфраструктура есента 2022 година, откако рускиот мост на Крим беше бомбардиран.

Од јануари, Украина започна бројни напади со долг дострел врз руските енергетски капацитети, вклучително и складишта за нафта и рафинерии, користејќи беспилотни летала камикази. Гардијан објави претходно овој месец, повикувајќи се на военото разузнавање на земјата, дека овие тактики се користат поради фактот што Киев сфатил дека не може да ја победи Русија на бојното поле.