Нарушена линијата Гевгелија-Велес: Напукнат бетонски столб на мост на Црна Река го запре железничкиот сообраќај

Поради напукнат бетонски столб на мостот на Црна Река, извесни се промени во железничкиот сообраќај на пругата Гевгелија-Велес. Центарот за управување со кризи (ЦУК) излезе со информација од „Македонски железници“ дека од вчера во 15 часот и 25 минути е во прекин железничкиот, патничкиот и товарниот сообраќај меѓу станиците Кукуричани и Градско (кај Стоби).

Сепак, ЦУК увери дека патничкиот сообраќај сè уште се олеснува преку алтернативни средства. Ова се прави преку „премостување“, што подразбира користење автобуски превоз. Патниците кои патуваат со воз од Скопје, тргнувајќи од станицата кај Градско, патувањето ќе го продолжат со автобус. Слично, во автобуси ќе се префрлат и оние што со воз од Гевгелија од патот Криволак ќе тргнат.

Од ЦУК напоменаа и дека денеска на терен ќе бидат испратени стручни лица од Градежниот факултет во Скопје за да ја проценат состојбата. Нивната инспекција ќе даде вредни сознанија и ќе помогне да се утврдат неопходните мерки за фиксирање на напукнатиот столб на мостот на Црна Река.

Ги повикуваме сите патници на линијата Гевгелија-Велес да бидат трпеливи и со разбирање при ова привремено прилагодување во превозот. Безбедноста и благосостојбата на сите вклучени се од најголема важност, а релевантните власти вредно работат на решавање на проблемот и обновување на нормалното функционирање на железницата што е можно поскоро.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.