Наскоро ќе се укинат и протоколите за градинките?

13

Состојбата во градинките поврзана со пандемијата предизвикана од коронавирусот е стабилна. Изминатиот период е забележан само еден нов позитивен случај од вработените, а позитивни деца згрижени во градинките нема, изјави денеска министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска.

Согласно ова таа најави дека доколку епидемиолошката состојба и натаму е стабилна може да се размислува за зголемување на капацитетот на градинките, односно укинување на протоколите.

– Претпазливо одиме во целиот овој процес бидејќи се работи за најмладите и ќе правиме процена кога би можеле да ги отвориме групите комплетно како во претходниот период. Она за кое имаше измена во протоколите е за време на годишните одмори да можат да се спојуваат децата од 2 до 6 години во иста група за да можат вработените да ги користат одморите – рече министерката Шахпаска по отворањето на нова детска градинка во Шуто Оризари.

Одиме, додаде таа, претпазливо и согласно епидемиолошката состојба и мислењата на стручните компетентни лица во Комисијата за заразни болести ќе се види дали и кога комплетно ќе се отворат.

– Сè уште не, но верувам дека тоа ќе се случи многу скоро ако остане ваква состојбата во државата – рече Шахпаска.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.