Наскоро почнува со работа на Македонскиот културно-информативен центар во Тирана

16

Течат последните подготовки за официјалното започнување со работа на Македонскиот културно-информативен центар во Република Албанија, со седиште во Тирана.

Отворањето  на Центарот е резултат на потпишаната Спогодба меѓу Владата на Република Македонија и Советот на министри на Република Албанија и заложбите за  унапредување и продолабочување на културната соработка меѓу двете земји.

-Центарот е сместен во непосредна близина на Градскиот парк, локација што овозможува видливост и интенција за поголема посетеност на културните настани. Директор на КИЦ-Тирана, е  Златко Ориѓански.

 Во моментов, во соработка со графичкиот уметник Зоран Кардула, интензивно се работи на  внатрешно уредување на просторот, а директорот Ориѓански најавува реализација на разновидна  културна програма, што ќе придонесе за збогатување и осовременување на традиционално добрите односи во културата помеѓу двете земји, соопштија од Министерството за култура.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.