НАТО се подготвува за војна со Русија

Унгарија ја преиспитува својата улога во НАТО, бидејќи нема намера да учествува во акции кои би можеле да ги вклучат земјите-членки во конфликтот во Украина и да доведат до директен судир со Русија, изјави во петокот премиерот Виктор Орбан.

Говорејќи за локалното радио Кошут, Орбан изјави дека неговата земја веќе е префрлена во улога на не-учесник во воениот блок предводен од САД поради нејзиниот став кон Украина, а Будимпешта сега работи на правни начини да го задржи своето членство, но го задржува правото да се воздржи од пристапување во операциите на НАТО со кои не се согласува.

„Позицијата на Унгарија мора да се редефинира, нашите адвокати и функционери работат на начини да и овозможат на Унгарија да продолжи да постои како членка на НАТО без да учествува во активностите на НАТО надвор од територијата на блокот. Треба да создадеме нов пристап, нова дефиниција за нашата позиција како про-мировна сила во НАТО“, рече Орбан.

„Она што се случува денес во Брисел и Вашингтон… изгледа како загревање за можен директен воен конфликт. Можеме безбедно да го наречеме тоа подготовка за влез на Европа во војната“, рече Орбан, додавајќи дека постојат работни групи во НАТО кои ги проценуваат најдобрите начини за блокот дополнително да го зајакне своето учество во конфликтот.

Тој предупреди дека крајниот резултат од овие акции може да биде директен конфликт меѓу ЕУ, НАТО и Русија – „мрачна перспектива“, бидејќи конфликтот ќе ги вклучи нуклеарните сили.

Некој да ми каже зошто наместо да го изолираме овој конфликт – затоа што тоа е војна меѓу два словенски народи, и покрај сите аргументи на страната на Украина – ние избираме да скокнеме во оваа војна?

Орбан истакна дека блокот е создаден со цел да ги брани земјите-членки од агресорите, а не да води војни надвор од нејзината територија. Коментирајќи ги западните тврдења дека Русија би можела да ја нападне Европа ако ја победи Украина, Орбан рече дека шансите тоа да се случи се исклучително мали, а овие предупредувања служат само како изговор директно да се вклучи во конфликтот во Украина.

Унгарија се спротивстави на НАТО за финансирањето и вооружувањето на Украина од почетокот на конфликтот во февруари 2022 година. Земјата не испрати никакво оружје во Киев и не дозволи нејзината територија да се користи за нивна испорака, и покрај притисокот и од Брисел и од Вашингтон. Будимпешта повика на прекин на огнот и дипломатско решение на конфликтот.