Научници од Џорџија тврдат дека откриле лек кој го спречува ширењето на коронавирусот за 24 часа

Научници од државниот универзитет во Џорџија тврдат дека откриле антивирусен лек кој се внесува орално и кој во рок од 24 часа спречува заболените да го шират коронавирусот на здравите луѓе, пренесува Нова.рс.

Станува збор за лекот МК-4482/EIDD-2801, познат под името Molnupiravir, кој за еден ден целосно ја зпира можноста на пренос на ковид-19 на друго лице.

Предводникот на тимот д-р Ричард Племпер, открил и дека лекот е добар и во борбата против сезонските вируси.

– Ова е прва демонстрација на лекот кој екстремно брзо го блокира преносот на SARS-COV-2. Ова би можело да биде пресвртница – изјавил Племпер.

Прекинувањето на ширењето на вирусот додека не дојде до масовна вакцинација би ги спречиле катастрофалните последици кои веќе ги остава пандемијата.

– Забележавме дека лекот MK-4482/EIDD-2801 донел цел спектар на активности против респираторните RNA вируси и дека лечењето на заразените животни давајќи им го лекот орално, драматично ја намалуваат трансмисијата – вели Племпер.