Навални: Руските власти ми подготвуваат уште еден кривичен предмет – за „промоција на тероризмот“

Руските власти отвориле нова кривична постапка против Алексеј Навални, овој пат за промовирање на тероризам и екстремизам, што може двојно да му ја зголеми сегашната негова казна, изјави денеска затворениот руски опозициски лидер.

Навални, најистакнатиот критичар на Владимир Путин во Русија, веќе отслужува затворска казна од 11,5 години за измама, непочитување на судот и прекршување на условниот отпуст, обвиненија што тој ги негира како измислени за да го замолчат.

– Јас сум генијалец на подземјето. Професорот Мориарти не ми е ни до колена, напиша саркастично на Твитер, споредувајќи се со непријателот на Шерлок Холмс.

– Сите мислевте дека две години сум изолиран во затвор, но се чини дека јас активно правам кривични дела. За среќа, Истражниот комитет беше буден и ништо не пропушти, додаде на Твитер.