Не се менува старосната граница за пензија

490

Покачување на старосната граница за пензионирање нема да има, кажа министерката за труд и социјална политика Мила Царовска. Таа рече дека во моментов прават проценки и анализи во соработка со Светска банка за подобрување на состојбата на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување.

Пензиите во моментов се стабилни и безбедни, но ние не се интересираме само за сегашните пензионери, туку и за идните. Владата на ВМРО-ДПМНЕ три пати ја зголеми дупката во Фондот и работиме на решавање на овој проблем. Детали сега не можам да откривам, бидејќи сe уште се работат анализите и проценките, но многу скоро ќе завршиме и ќе ја информираме јавноста што ќе преземеме“, рече Царовска.

Таа кажа дека подготвуваат целосно нов закон за социјална заштита, во кој основните промени ќе бидат да се обезбеди висока социјална парична помош и основа за развој на социјални услуги, бидејќи сега не постои систем за услуги. Јавната расправа по ова законско решение ќе биде во мај, а сите социјални работници од јуни до октомври ќе одат на обуки за да се стекнат со знаења за менаџирање на случај.

Во делот на заштита на децата и ранливите групи во тек е изградба на здравствено-социјален центар за аутизам со финансиска помош од американската амбасада, се градат два дневни центри во Куманово за деца со попреченост, при крај е изградбата на центарот за Даунов синдром во Скопје, а до крајот на годината треба да заврши и зградбата на центарот за церебрална парализа во Прилеп. Во тек е трансформацијата на институциите и извлекувањето на децата од институциите, и генералната заложба е да нема дете до 3- годишна возраст сместено во институција, бидејќи тоа негативно влијае на раниот детски развој“, кажа Царовска.

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.