Неизвесен влезот на Бугарија во еврозоната во 2025-та, смета Светската банка

Амбициите на Бугарија да ѝ се приклучи на еврозоната во 2025 година се соочуваат со значителни пречки, бидејќи економското забавување и политичката неизвесност претставуваат огромни предизвици, се вели во неодамнешната анализа на Светска банка, пренесува бугарскиот весник Новините.

Извештајот на Светска банка ја нагласува загриженоста за конкурентноста на Бугарија, при што растот на реалните плати го надминува зголемувањето на продуктивноста во 2023 година.

Покрај тоа, повторното појавување на политичката нестабилност се заканува да ја попречи реформската агенда на владата, влошувајќи ги постојните економски ранливости.

Претстојниот шести круг предвремени избори за три години дополнително ја комплицира политичката сцена на Бугарија, потенцијално одложувајќи ги клучните реформи и загрозувајќи го пристапувањето во еврозоната.