Нема места во болниците во Прилеп, Струмица, Велес и во Куманово, а во Скопје ќе се носат во монтажната болница

38

Министерот за здравство Венко Филипче вели дека нема места за прием на нови пациенти со ковид-19 на инфективните одделенија во Прилеп, Струмица, Велес и во Куманово, и дека во Скопје прво ќе се носат на Инфективната клиника и во монтажната болница. Според него, пациентите по претходен договор од Куманово се препраќаат во Скопје, или во од Прилеп во Битола.

На сите инфективни одделенија во државата хоспитилизирани се 414 лица сомнителни и позитивни и ова е најголем број на хоспитализација од крајот на јули, рече тој .

„Во Скопје на Инфективна клиника има околу 20-тина празни места, а спремна да прими пациенти е и модуларната болница каде има 72 кревети. Во Градската општа болница (ГОБ) ‘8 Септември’ има 40 пациенти, но во Скопје прво ќе ги примаме пациентите на Инфективната клиника и во модуларната болница, за да може Болницата покрај делот кој е целосно наменет само за ковид пациенти да продолжи со нормална работа која е во функција од почетокот на септември“, кажа министерот на прес-коференцијата во Владата.

Во последните 24 часа регистрирани се 364 нови болни од коронавирус.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.