Невакцинирани деца нема да бидат примени во градинка ниту кога епидемијата на морбили ќе заврши

Децата кои не се вакцинирани, нема да се примаат во градинка дури и да заврши епидемијата на морбили.

При уписот, родителите мора да приложат уреден вакцинален картон. Доколку во него не е наведено дека детето примило МРП вакцина, нема да може да посетува градинка, без разлика дали веќе е запишано (пред епидемијата) или од почеток треба да се запишува.

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, вели дека како Влада ќе продолжат да го почитуваат законското решение пред се за здравјето на децата.