Невремето стигна и во Србија – граѓаните предупредени да не излегуваат надвор во наредните два часа

фото: принтскрин Б92

Апокалиптичното невреме од Хрватска се приближува кон Србија. Српското Министерство за внатрешни работи на издаде итно предупредување за граѓаните поради невремето кое доаѓа во Србија.

Во Хрватска веќе започна суперќелијна бура, која за 15-на минути направи пустош во Загреб и во приморските делови во Истра.

Врз основа на предупредувањето од Републичкиот хидрометеоролошки завод на Србија до крајот на денот се очекуваат силни временски неприлики. Граѓаните се предупредени на опасност од силен ветер, обилни и обилни врнежи, удари на гром и можна појава на град и до нив е упатен апел да придржуваат до мерките и на отворено и на затворено, пренесува Мондо.рс

Доколку граѓаните се наоѓаат во затворен простор, потребно е да се обезбедат сите предмети кои можат да одлетаат поради силен ветер или пороен дожд и да предизвикаат материјална штета или повреда на граѓаните. Потребно е да се обезбедат и прозорци и надворешни врати и да се затворат сите внатрешни врати, како и да се избегнува контакт со чешми за кујна и бања, радијатори и други метални предмети, бидејќи се добри спроводници, се вели во соопштението на МУП.

Доколку граѓаните се најдат на отворено за време на невреме, потребно е да се засолнат од сите високи градби (јарболи, столбови, кули) и да имаат на ум дека безбедното растојание од овие објекти е еднакво на нивната висина. Исто така, важно е да се избегнуваат високи структури, високи дрвја, огради, телефонски кабли и далноводи. Потребно е да се најде засолниште во зграда или во автомобил, а доколку тоа не е можно, седнете на земја и избегнувајте стоење во близина на згради или автомобили во кои не може да се влезе како засолниште.

Доколку граѓаните се најдат во шума, заштитата треба да ја бараат под гранките на ниските дрвја, а никогаш под високите дрвја на отворен простор. Потребно е да се влезе во шумата и да се избегне границата помеѓу шумата и отворен простор, отворени полиња, ридови и планини, брегови, ровови или други влажни места. Не ја преминувајте водата и не пливајте.

Не е препорачливо да држите чадори или други спроводливи метални предмети во раце и избегнувајте близина на метални предмети, велосипеди, опрема за кампување и сл.

Не треба да стоите исправено, туку да се спуштате или барем да се наведнувате, без да ја допирате земјата со рацете, а доколку сте во група, одржувајте растојание од пет метри меѓу вас.

Ако сте во автомобил за време на силно невреме, застанете го автомобилот на страната на патот подалеку од далноводи и дрвја што може да паднат врз автомобилот, останете во автомобилот и вклучете ги паркирните светла додека не помине невремето, затворете ги прозорците и не допирајте метални предмети во автомобилот и избегнувајте поплавени патишта, стои во упатството за граѓаните во услови на силно невреме.