Newsmax: Мицкоски е решен да ја придвижи Македонија во позитивна насока

Државава има шанса да стане првата основна тула за стабилен Балкан - висока задача што ќе треба да ја преземе следната администрација.

Во анализа на Newsmax за предизвиците со кои се соочуваат земјите од Балканот, се истакнува решеноста на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, да ја придвижи Македонија во позитивна насока.

„Визијата на Мицкоски е робусно владеење, ослободено од оковите на корупцијата и насочено кон економска ревитализација преку странски инвестиции. Освен тоа, неговата посветеност на исполнување на обврските кон НАТО и забрзување на пристапувањето во ЕУ зборува за длабоко разбирање на стратешките императиви на Македонија. Освен тоа, неговата посветеност на исполнување на обврските кон НАТО и забрзување на пристапувањето во ЕУ зборува за длабоко разбирање на стратешките императиви на Македонија“.

Во продолжение ви ја пренесуваме интегрално анализата објавена на Newsmax:

Во доцните 1800-ти, германскиот канцелар Ото фон Бизмарк го идентификуваше Балканот како нестабилен регион што може да ја испрати цела Европа во катастрофална војна.

Првата светска војна покажа дека е во право.

Лошо решениот заклучок на тој конфликт ја постави сцената за Втората светска војна.

И до ден-денес, регионот сѐ уште се бори, како и од времето на Цезар.

Во ера во која Европа се соочува со неспоредливи предизвици, земјите од Балканот се наоѓаат на клучна точка.

Војната во Украина, која сега е во трета година, ја нагласи несигурната природа на регионалната стабилност. Путин го елиминира својот главен противник, Навални, пред оркестрираните избори, и ја засилува итноста за обединета и издржлива Европа.

Во оваа позадина, улогата на секоја европска нација станува клучна, уште повеќе за оние кои се на прагот на Европската унија (ЕУ).

Европејците ќе излезат на гласање во 2024 година, а резултатите од овие избори ќе ја одредат стабилноста на континентот, особено на Балканот.

Регионот има многу замрзнати конфликти кои Кремљ е подготвен да ги искористи, вклучително и оние меѓу Србија и Косово, заканувачката ситуација со поддржувачите на Путин во Босна и Херцеговина, како и домашни немири предизвикани од долгогодишното корумпирано владеење во С Македонија.

Важно е дека додека С Македонија се подготвува за парламентарни избори, земјата има шанса да ја поправи својата позиција, поставувајќи цврсти темели за стабилен Балкан.

Северна Македонија е претставена со клучен избор меѓу два патишта.

Може да продолжи по својата сегашна траекторија по која земјата се уназади и се дестабилизира под Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ), или може да избере да се насочи кон промени со Внатрешната македонска револуционерна организација – Демократска партија за македонско национално единство (ВМРО- ДПМНЕ) под лидерство Христијан Мицкоски.

Мандатот на СДСМ е нарушен со стагнација и корупција, фрлајќи сенка врз аспирациите на Северна Македонија за пристапување во ЕУ.

И покрај високите ветувања, мандатот на владата на СДСМ доживеа назадување во клучните области, без значителен напредок кон пристапување во ЕУ.

Овој модел на владеење не само што ја разочара македонската јавност, туку и крена црвени знамиња меѓу потенцијалните странски инвеститори и ЕУ.

Посебно спорниот потег на СДСМ беше воведувањето на закон со кој ефективно заштити многу владини функционери од обвиненија за корупција.

Овој законодавен маневар не само што ослободи многубројни функционери осомничени за вмешаност во коруптивни практики, туку и сигнализираше вознемирувачко отстапување од принципите на одговорност и транспарентност.

Последиците од овој закон беа далекусежни, катализирајќи го напливот на јавното незадоволство и влошувајќи ја недовербата во владините институции.

Дополнително, неодамна Стејт департментот на САД ја стави на црната листа и ја санкционираше поранешната шефица на сега веќе непостоечкото Специјално обвинителство на Северна Македонија, Катица Јанева, како и Стевчо Јакимовски, градоначалник на општина Карпош во Скопје и претседателски кандидат.

Меѓународната акција беше преземена поради вмешаноста на споменатиот функционер во корупција на високо ниво – дополнително разоткривајќи го степенот на неправилно постапување од страна на СДСМ со нивната администрација.

Оттука, ВМРО-ДПМНЕ нуди надеж и на домашен и на глобален план.

Повикот за промени е јасен, подвлечен од опипливата фрустрација на македонскиот народ од статус кво. Анкетите укажуваат на растечки консензус за промена на раководството, при што ВМРО-ДПМНЕ е подготвена да го преточи јавното расположение во акционално владеење.

Лидерот на ВМРО, Христијан Мицкоски, демонстрираше длабока решеност да ја придвижи Северна Македонија кон позитивна промена.

Визијата на Мицкоски е робусно владеење, ослободено од оковите на корупцијата и насочено кон економска ревитализација преку странски инвестиции.

Освен тоа, неговата посветеност на исполнување на обврските кон НАТО и забрзување на пристапувањето во ЕУ зборува за длабоко разбирање на стратешките императиви на Северна Македонија.

Ова е особено важно со оглед на контекстот на претстојните претседателски избори од другата страна на Атлантикот, бидејќи поранешниот претседател Доналд Трамп постојано ги охрабруваше сојузниците од НАТО да ја исполнат целта за трошоци за одбрана од 2%.

Оттука, исполнувањето на барањата за буџет на НАТО за Северна Македонија ќе го зајакне не само Балканот, туку и Алијансата како целина.

Во меѓувреме, изгледите за пристапување во ЕУ ќе се зголемат под ВМРО-ДПМНЕ без оглед на обидите на Бугарија да стави вето на членството на Северна Македонија.

Новата администрација би била добро поставена да најде компромис со својот сосед, имајќи предвид дека самата Бугарија е вознемирена од широко распространета корупција и длабока нестабилност обележана со шест избори за три години.

Нестабилноста на Бугарија би била во контраст со новооткриената стабилност на Северна Македонија, зголемувајќи ја можноста за поддршка за оваа од клучните европски носители на одлуки.

Така, импликациите од овие избори се протегаат многу подалеку од границите на Северна Македонија, одекнувајќи низ цела Европа.

Додека континентот се бори со надворешни закани и внатрешни поделби, патот што го избира Северна Македонија ќе има длабоко значење.

Земјата има шанса да стане првата основна тула за стабилен Балкан – висока задача што ќе треба да ја преземе следната администрација.

Пишува: Полковник Вес Мартин кој служел на позиции за спроведување на законот ширум светот