Николов: МЕПСО тоне во долгови но има пари за авиобилети за егзотични дестинации

Во сето безредие и хаос со енергетската криза во која што СДСМ ја втурна Македонија, менаџментот на МЕПСО во август решил да патува и потпишал договор за набавка на авионски билети за европски и далечни дестинации во износ од 125.000 евра, за што сведочат документите до кои дојде ВМРО-ДПМНЕ, истакна Горан Николов, член на комисија на ВМРО-ДПМНЕ за енергетика.

„Во август се потпишува договор за авиобилети, кога е јасно дека криза галопира во Македонија. Се троши на авио билети иако 2020 година во МЕПСО се акумулирани загуби од 6 милиони евра. За да биде појасно, преносот на електрична енергија е регулирана дејност. Тоа значи дека ако компанијата се менаџира домаќински, не смее и не може да има загуби“, рече Николов.

Според него, тоа покажува само дека во МЕПСО, компанија во којашто како што рече Николов, со години владее превработеност, непотизам и нестручност, не им е важно што народот одвај врзува крај со крај, не им е важно што во секој момент се очекува зголемување на цената на струјата.

„Најважно од сé е вработените на МЕПСО да може да патуваат. И тоа на грбот на македонскиот граѓанин. Луѓето бараат алтернативи, уплашени пред информациите за цената на струјата и пред мерките што ги опфаќа кризната состојба во енергетиката. Наголемо се купува огревно дрво, забележана е поголема побарувачка за плински уреди, а во МЕПСО купуваат авио билети! Ова не може да помине неказнето. Одговорност мора да има“, додаде Николов.