Нокиа и Самсунг потпишаа договор за лиценца за патент 5Г

Нокиа денеска објави дека потпишала нов договор за патент за вкрстени лиценци со Самсунг по истекот на претходниот договор на крајот на 2022 година. Според договорот, кој ги опфаќа основните пронајдоци на Nokia во 5G и другите технологии, Samsung ќе плаќа на Nokia за повеќегодишен период почнувајќи од 1 јануари 2023 година. Условите на договорот остануваат доверливи меѓу страните.

Џени Лукандер, претседател на Nokia Technologies, по тој повод, изјави: „Samsung е лидер во индустријата за паметни телефони и ние сме среќни што постигнавме пријателски договор со нив. Договорот им дава слобода на двете компании да иновираат и ја одразува силата на патентното портфолио на Nokia, децениските инвестиции во истражување и развој и придонесите за мобилните стандарди и другите технологии“.

Договорот е конзистентен со претпоставките што Nokia ги обелодени во долгорочниот коментар за изгледите на Nokia Technologies во својот финансиски извештај за К3 и јануари-септември 2022 година, објавен на 20 октомври 2022 година.

Водечкото портфолио на патенти на Nokia е изградено на повеќе од 130 милијарди евра инвестирани во истражување и развој од 2000 година и е составено од околу 20.000 групи на патенти, од кои 4.500 групи на патенти прогласени за неопходни за 5G.

Nokia ги придонесува своите пронајдоци за отворени стандарди во замена за правото да ги лиценцира под фер, разумни и недискриминаторски услови. Компаниите можат да ги лиценцираат и користат овие технологии без потреба да направат сопствени значителни инвестиции во стандардите, поттикнувајќи ги иновациите и развојот на нови производи и услуги за потрошувачите.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.