Нов Чернобил – отровните честици од Либан можат да стигнат и до Балканот

128

Воздушната маса која носи честици на нитрат ослободен со експлозијата во Бејрут можат да стигнат илијадници километри до Европа и Балканот, предупредуваат експертите. Така може целиот регион би можел да биде загрозен. Доброто е во тоа што дождовите можат да ги растераат отровните честици.

„Нитратите се поврзани со канцерогени заболувања на желудник и дебелото црево а предизвикуваат и Паркинсова болест, Алцхајмер и сл. Опасноста е во тоа што од таа количина од шест илјади тони е ослободен 3.700 тони чист нитрат кој сега во воздухот во облик на ситни честици кои можат со недели да останат“, објаснува Драгана Ѓорѓевиќ од Центарот за хемија во Србија.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.