Нов вид на мајмунска сипаница е идентификуван во Велика Британија

Агенцијата за здравствена безбедност (УКХСА) соопшти дека едно лице кое неодамна било во Западна Африка заразило со генетски различна варијанта на вирусот од онаа што ја предизвика епидемијата во Велика Британија.

Засега се следат сите контакти со кои бил заболениот, за да се утврди дали има дополнителни инфекции. Не се знае дали лицето е машко или женско и колку години има. Постојат два генетски различни соеви на вирусот на мајмунска сипаница: централноафриканскиот вид, или како што сега се нарекува „Клејд I“ и западноафриканскиот вид, или „Клејд II“.

Сојот Конго Басен предизвикува потешка форма на болеста и има стапка на смртност од 10,6 проценти и се смета за полесно пренослив, додека западноафриканскиот вид е поблага варијанта, со стапка на смртност од 3,6 проценти. Во моментов е во тек понатамошна анализа за да се види дали овој изолиран случај е Clade I, друг супстран на Clade II или сосема нова варијанта.

Д-р Софија Маки, директор за инциденти во УКХСА, рече: – Работиме да контактираме со луѓето кои имале близок контакт со случајот пред да биде потврдена нивната инфекција, за да ги оцениме како неопходни и да дадеме совет. UKHSA и NHS имаат добро воспоставени процедури за контрола на инфекции за справување со случаи на увезени заразни болести и тие строго ќе се следат, а ризикот за пошироката јавност е многу низок. Ги потсетуваме сите оние кои планираат да патуваат во Западна и Централна Африка да внимаваат на симптомите на мајмунски сипаници и да се јават на лекар доколку развијат симптоми по враќањето.

Сега има најмалку 3.279 познати случаи на мајмунски сипаници во ОК, со само 79 идентификувани во последната недела – помалку од 126 претходната недела и 167 неделата пред тоа. УКХСА е уверена дека епидемијата се намалува и покрај тоа што глобалниот биланс сега надминува 50.000, според Светската здравствена организација.

SIGA Technologies, фирма за здравствена безбедност чие истражување е финансирано од американската влада за да се спротивстави на заканата од биолошкото оружје, разви антивирусно средство познат како текавиримат за борба против сипаници и сродни вируси, вклучително и мајмунска сипаница. Тековиримат е одобрен за третман на сипаници во САД, каде што се продава како TPOXX.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.