Нови четворица пациенти хоспитализирани поради морбили

Од прегледани 10 пациенти со клинична слика на морбили во изминатите 24 часа, вкупно четири се примени на болничко лекување. Хоспитализирани се осумгодишен вакциниран ученик од село Илинден од Скопје, невакцинирано едногодишно дете од Чаир, невакциниран 45-годишник од Студеничани и невакцинирано осуммесечно дете од Студеничани. Ова денеска го изјави доктор Владимир Микиќ, претставник од Комисијата за заразни болести.

Како што посочи Микиќ, амбулантски се прегледани уште шест пациенти и се упатени на домашно лекување.

Меѓу нив имаме невакцинирано осуммесечно дете од Тетово, 41-годинишник од Тетово без податок за вакцинирање, 40-годишник од Гостивар за преглед и три пациенти од Скопје, од кои двајца се возрасни, вакцинирани со полесна клиничка слика и осумгодишно дете од Сарај вакцинирано, рече Микиќ.

Додаде дека во моментот на Инфективната клиника има вкупно 36 хоспитализирани пациенти, од кои 19 се возрасни и 17 се деца.