Новинарот на Н1 до Заев: Просечната плата во Босна е 452 евра, а во Македонија 410 евра

118

Новинарот на регионалната телевија Н1 во вчерашното интервју со Зоран Заев со емисијата „Пресинг“ со доза на цинизам му вели на Заев дека тој во Македонија зборува за просечна плата од 500 евра како да е тоа нешто, додека платите во Европа се далеку поголеми од таа што тој ја ветува.

Вие овде во Македонија говорите за плата од 500 евра, како желба, како во Босна и Херцеговина од плата од 1.000 марки, како да е тоа нешто, вели тој.

Заев на ова одговори дека во Македонија просечната плата стигнала до 410 евра, на што следеше одговор од новинарот дека во Босна и Херцеговина е поголема и изнесува 452 евра просечна плата.

Наша цел е да постигнеме реална просечна плата, тоа значи и приватно и државно и се да биде 500 евра и тоа е достижно. Не е нешто имагинарно, во Германија просечната плата е 5000 евра, вели Заев.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.