Ново задолжување на државата за уште 49 милиони евра

Владата продолжува редовно да се задолжува на домашниот пазар. Министерството за финансии закажа нова аукција на хартии од вредност со која планира да повлече нови 3 милијарди денари односно 49 милиони евра.

Доколку се соберат сите задолжувања само во 2019 година и се додаде ова задолжување кое се планира утре тогаш вкупното задолжување за првите 5 месеци од годината изнесува огромни 317,4 милиони евра. Претходно владата на 17 –ти минатиот месец се задолжи за огромни 39 милиони евра.

Она што е посебно алармантно е зголемувањето на долгот на државата кој според преценките на сите светски реномирани институции се очекува да надмине над 50 % што е екстремно опасна состојба.

  

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.