Објавена е програмата за 58. издание на МТФ „Војдан Чернодрински“

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82

Програмата за 58. издание на Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“, кој ќе се одржи од 7 до 14 јуни во Прилеп, под мотото „Промени се, промени сè“, денеска е официјално објавена.

Свеченото отворање на фестивалот ќе биде на 7 јуни (петок) со изложбата „Горан Стефановски и книгите“ во Градската библиотека „Борка Талески“ со почеток во 19 часот, а веднаш потоа ќе следи премиерата на драмата „Хеда Габлер“ во изведба на Драмски театар – Скопје.

Годинешната програмата „Ново читање“ именувана од уметничкиот директор Ана Стојаноска, опфаќа две потпрограми: „Новото читање на драмите од авторот во фокус – Горан Стефановски“ и „Ново читање на класиците“.

За време на фестивалот ќе се одржи еден ден комплетно посветен на Авторот во фокус – Горан Стефановски, на кој ќе се презентираат сите актуелности поврзани со зачувувањето на ликот и делото на Горан Стефановски во македонската култура.

Во рамки на фестивалот ќе бидат одржани неколку работилници и промоции на повеќе изданија од театарска и театролошка литература од македонски и странски автори.

Програмата ја пренесуваме во целост:

Сабота (8 јуни)

10:00 | Саат-кулата

Детска зона

(поддржана од „Чекор по чекор”)

11:00 | Кино „Мис Стон”

СТАПИЦА – Горан Стефановски

Актерска школа „Весна Петрушевска”

12:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Разговори на тркалезна маса

17:00 | Фестивалски зони

Скомрахи

19:30 | НУЦК „Марко Цепенков”

ИВАНОВ

НУ МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН ТЕАТАР – СКОПЈЕ

Недела (9 јуни)

ДЕН НА ГОРАН СТЕФАНОВСКИ

10:00 | Кино „Мис Стон”

ЧЕРНОДРИНСКИ ЗА ДЕЦА

11:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Промоции на театарска и театролошка литература

12:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Разговори на тркалезна маса

13:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Презентација на фондацијата „Горан Стефановски”

– УКИМ Факултет за драмски уметности – Скопје

Презентација на наградата „Горан Стефановски” – Драмски театар – Скопје

14:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Самоглас – аудиодрами на Горан Стефановски

17:00 | Фестивалски зони

Скомрахи

18:30 | НУЦК „Марко Цепенков”

Филм за Горан Стефановски

УКИМ Факултет за драмски уметности – Скопје

20:00 | НУЦК „Марко Цепенков”

ЦРНА ДУПКА

НУЦК „АНТОН ПАНОВ” – СТРУМИЦА

22:00 | Театар „Војдан Чернодрински”

ДИПЛОМСКА ПРЕТСТАВА: ЦРНА ДУПКА

УКИМ ФАКУЛТЕТ ЗА ДРАМСКИ УМЕТНОСТИ – СКОПЈЕ

Понеделник (10 јуни)

10:00 | Саат-кулата

Детска зона

(поддржана од „Чекор по чекор”)

11:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Промоција на наградените драми од „Еуродрам”

12:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Разговори на тркалезна маса

17:00 | Фестивалски зони

Скомрахи

Театроск (поддржано од „Пакомак”)

19:30 | НУЦК „Марко Цепенков”

HA ДНОТО

НУ НАРОДЕН ТЕАТАР, БИТОЛА

22:00 | Театар „Војдан Чернодрински”

ДОМОТ НА КУКЛАТА

НУ ТУРСКИ ТЕАТАР, СКОПЕ

23:59 | Кафе-бар -Тротоар”

ПООЛ

МКЦ И ХИБРИД

Вторник (11 јуни)

10:00 | Саат-кулата

Детска зона

(поддржана од „Чекор по чекор”)

11:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Промоции на театарска и театролошка литература

12:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Разговори на тркалезна маса

17:00 | Фестивалски зони

Скомрахи

Театроск (поддржано од „Пакомак”)

19:30 | НУЦК „Марко Цепенков”

АЛО! АЛО!

НУ ТЕАТАР „КОМЕДИЈА”, СКОПЈЕ

22:00 | Театар „Водан Чернодрински”

ДУПЛО ДНО

НУЦК „МАРКО ЦЕПЕНКОВ”, „ТЕАТАР „ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ”, ПРИЛЕП

23:59 | НУЦК „Марко Цепенков” (105)

КЕНДИ

ТЕАТАР „ЗЛАТЕН ЕЛЕЦ”

Среда (12 јуни)

10:00 | Саат-кулата

Детска зона

(поддржана од „Чекор по чекор”)

11:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Промоции на театарска и театролошка литература

12:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Промоции на театарска и театролошка литература

17:00 | Фестивалски зони

Скомрахи

Театроск (поддржано од „Пакомак”)

17:00 | Театар „Војдан Чернодрински”

ФРАНКЕНШТАЈН

НУ ТЕАТАР ЗА ДЕЦА И МЛАДИНЦИ – СКОПЈЕ

18:15 | Театар „Војдан Чернодрински” (фоаје)

Разговори на тркалезна маса

19:30 | НУЦК „Марко Цепенков”

ЕДВАРД ВТОРИ

НУ „ЈОРДАН ХАЏИ КОНСТАНТИНОВ – ЏИНОТ” – ВЕЛЕС

22:00 | Театар „Војдан Чернодрински”

ДЕМОНОТ ОД ДЕБАР МААЛО

НУ ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРА „АЦО ШОПОВ” – ШТИП

Четврток (13 јуни)

10:00 | Саат-кулата

Детска зона

(поддржана од „Чекор по чекор”)

11:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Промоции на театарска и театролошка литература

12:00 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Разговори на тркалезна маса

17:00 | Фестивалски зони

Скомрахи

Театроск (поддржано од „Пакомак”)

17:00 | НУЦК „Марко Цепенков”

ДИВО МЕСО

НУ АЛБАНСКИ ТЕАТАР СКОПЈЕ

18:45 | НУЦК „Марко Цепенков” (фоаје)

Разговори на тркалезна маса

22:00 | Театар „Водан Чернодрински”

ЛЕКЦИЈА

MOTION NETWORK И НУЦК „АЦО ШОПОВ” – ШТИП

23:59 | НУЦК „Марко Цепенков”

НАТЧОВЕК

ДРАМСКИ ТЕАТАР „СТОЈАН БОЧВАРОВ” – ВАРНА, БУГАРИЈА

Петок (14 јуни)

10:00 | Саат-кулата

Детска зона

(поддежана од „Чекор по чекор”)

12:00 | НУК „Марко Цепенков” (фоаје)

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦИЈА

19:30 | НУЦК „Марко Цепенков”

СВЕЧЕНО ЗАТВОРАЊЕ НА ФЕСТИВАЛОТ И ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИТЕ

Концерт на Добрила и Дориан дуо

Билетите за сите претстави ќе бидат пуштени во продажба на билетарницата на Центарот за култура „Марко Цепенков“ од 1 јуни.