Објавено чиј пасош е најмоќен, по пет години Јапонија е симната од врвот: Каде е Македонија?

По пет години, жителите на Сингапур успеаја да ја симнат од тронот Јапонија од врвот на The Henley Passport Index, кој вообичаено ја мери глобалната слобода на патување кога станува збор за патување низ светот без виза, пишува CNN.

Јапонија сега е на третото место, а нов носител на листата е Сингапур, чии граѓани можат да посетат 193 дестинации ширум светот од вкупно 227 без визни потешкотии.

И додека Азија долго време доминира на врвот на таблата на водачи во овој индекс, создаден од лондонска советодавна компанија за глобално државјанство, Европа, исто така, полека се враќа на врвот. Германија, Италија и Шпанија се искачија на второто место со безвизен пристап до 190 дестинации, додека Јапонија, Јужна Кореја се придружуваат на третото место со Австрија, Финска, Франција, Луксембург и Шведска со безвизен пристап до 189 дестинации.

САД и Велика Британија се на надолна траекторија од 2014 година кога го држеа првото место. Сепак, Велика Британија забележа скок на 4-та позиција на ова рангирање, додека САД паднаа уште две места на осмото место.

Македонскиот пасош е на 43 место и граѓаните без виза можат да посетат 125 земји.

Овој индекс се базира на податоците од Меѓународната асоцијација за воздушен транспорт и рангира 199 пасоши ширум светот. Се ажурира во текот на целата година, како и доколку има промена во визната политика.

Според Си-Ен-Ен, јазот меѓу оние на врвот на листата и оние на дното е поголем од кога било. За разлика од оние кои се на привилегирани позиции и кои можат да посетат околу 190 дестинации со визни олеснувања, авганистанските граѓани можат да посетат само 27 дестинации, а веднаш под нив се Ирак со 29 и Сирија со 30.

Кристијан Килин, претседател на компанијата, вели дека Сингапур бил зафатен со обезбедување поголема слобода на патување за своите граѓани во изминатата деценија со тоа што добил безвизен пристап до 25 нови дестинации.

„ОАЕ додадоа импресивни 107 дестинации на својот резултат за безвизен режим од 2013 година. Од земјите во топ 10, САД забележаа најмало зголемување на својот резултат, обезбедувајќи само 12 дополнителни дестинации“, рече таа.

Патем, овој индекс е една од неколкуте листи што ги креираат финансиските компании за рангирање на пасошите кога станува збор за визните поволности. Со оваа проблематика се занимава и индексот на пасоши на компанијата Аротн Капитал и во него се вклучени пасошите на 193 земји членки на ОН и шесте територии на Тајван, Макао, Хонг Конг, палестинските територии и Ватикан.

Исто така, податоците се ажурираат во реално време во текот на годината, но податоците се собираат со следење на порталите на одделни влади. Тоа е алатка „за луѓето кои патуваат, за да обезбедат точни и лесно достапни информации за основните патувања“, според компанијата.

За разлика од нивните колеги, тие ги ставија Обединетите Емирати на врвот на листата со рејтинг од 180 земји во кои овие граѓани можат слободно да патуваат.

Што се однесува до второто место, тоа го држат 11 земји, од кои повеќето се во Европа: Германија, Шведска, Финска, Луксембург, Шпанија, Франција, Италија, Холандија, Австрија, Швајцарија и Јужна Кореја.

Велика Британија е на третото место веднаш до Данска, Белгија, Португалија, Норвешка, Полска, Ирска и Нов Зеланд. Меѓу нив на четврто место се САД и Јапонија.