Од 1 октомври по лекови на рецепт со лична карта или пасош

58

За две недели отсега пациентите на лекар и во аптека – работа ќе можат да завршат ако понесат лична карта или пасош со себе, а лекови ќе има преку целиот месец, се пофалија од Фондот за здравствено осигурување. Дотогаш осигурениците ќе мораат на лекар да ги носат здравствените книшките коишто се уште не се заминати во историјата, за матичните и таму да го запишат рецептот којшто го препишуваат. За тоа деновиве јавно критикуваа и дел од младите лекари според кои нема потреба од враќање на хартиените документи.

„Од први октомври ќе започне укинувањето на квотите за лекови коишто се на позитивната листа и на товар на Фондот. Дотогаш рецептот ќе се запишува и во книшките. Тоа се уште е постоечки законски пропис, а не се враќаме во минатото.“, велат од Фондот за здравствено осигурување.

 

Од почетокот на следниот месец, пациентите нема да мораат лично да отидат до аптека за да го подигнат лекот. Тоа може да го направи друг член од семејството или сосед, во нивно име, информираа од Фондот на брифинг со новинарите, но не и пред камерите. Оттаму најавуваат дека во иднина ќе воведат и електронски рецепт наместо рачно напишан на хартија, а најавија и дека ќе се борат против употребата на фиктивни рецепти и ќе ја проверуваат веродостојноста.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.