Свет

Од алкохолно труење во Сибир починале 60 лица

Од алкохолно труење во Сибир починале 60 лица

Регионалното Министерство за здравство соопшти дека се регистрирани 105 случаи на труење, од кои 40 се се уште во болница, а петмина се отпуштени поради подобрување на нивната здравствена состојба.

Рускиот премиер Дмитриј Медведев неодамна, на седница на Владата, нагласи дека властите мораат да делуваат брзо и да ја забранат продажбата на ваквите препарати.

Тоа е страшно. На ова мора да се стави крај, истакна Медведев.

Истражниот комитет на Руската Федерација, највисокиот истражен орган на земјата, објави дека на амбалажата било наведено дека лосионот е само за надворешна употреба.

Поради овој инцидент во Иркутск е прогласена вонредна состојба.