Од гневот на Сталин до подарокот на Хрушчов за Украина: Кримското татарско малцинство се соочи со смрт, беда и депортација

Пред 55 години, Президиумот на Врховниот Совет на СССР издаде директива за рехабилитација на кримските Татари

Пишува: Евгениј Норин, руски историчар фокусиран на конфликтите и меѓународната политика

Кримските Татари играат важна улога во приказната за реапсорпцијата на полуостровот од Русија. Една од главните пропагандни алатки на Украина е да ја обвинува Русија за кршење на нивните права. Во исто време, Турција е исто така фактор – преку нејзините културни врски со она што го гледа како „братски“ турски народ.

Сепак, се чини дека самите Татари се поделени во два табора по настаните од 2014 година, кога нивната родна област се врати под контрола на Москва.

Една од главните причини зошто барем некои Кримски Татари ја оспоруваат легитимноста на повторното обединување датира од 1940-тите кога, за време на вмешаноста на Советскиот Сојуз во Втората светска војна, кога Јосиф Сталин, роден во Грузија, донесе одлука да ги депортира во Централна Азија со сила.

 Кои се Кримските Татари?

Формирањето на Кримските Татари како етичка група се случило помеѓу 13 и 17 век, обединувајќи ги Куманите, познати и како Половци, турски номадски народ кој се појавил во областа во текот на десеттиот век, со други кои го населувале полуостровот уште од античко време, и постепено претрпе татаризација.

По распаѓањето на монголската Златна орда, голема империја основана од Чингизид, која во својот врв се протегала од Сибир и Централна Азија до делови од Источна Европа, биле формирани голем број помали ханати. Кримјаните често организирале напади во Дунавските кнежевства, Полска-Литванија и Московија за да ги поробат луѓето. Оваа трговија, како и бизнисот со откупнина, бил столбот на економијата на ханството.

Во 18 век, по серија успешни антиропски и воени кампањи, како и преку дипломатија, Руската империја го вклучила Крим. Додека некои од локалната висока класа склучија договор со новите владетели, други избраа да го напуштат полуостровот и да се приклучат на Отоманската империја преку морето.

По формирањето на Советскиот Сојуз во 1921 година, Кримската автономна Советска Социјалистичка Република беше создадена како дел од Руската Советска Федеративна Социјалистичка Република.

Плановите на Хитлер

Хитлер имал посебно место за Крим во неговите идни планови за Третиот Рајх по очекуваната победа во Втората светска војна. Полуостровот требало да биде ослободен од сегашните жители поради доаѓањето на ариевско население. И покрај фактот што овој проект не беше спроведен, Крим остана под нацистичка окупација вкупно скоро две години, и тоа беше доволно тешко.

Нацистите се истакнаа во уметноста на владеење со окупираните територии со активно применување на принципот „раздели и владеј“ на локалните етнички групи и нации. Така, тие се потпираа на украинските соработници да ја вршат целата нивна валкана работа во Белорусија, а ги користеа Козаците за да го задушат востанието во Варшава во 1944 година. На Крим, нивните сојузници беа таканаречените „татарски национални комитети“, организирани од германските разузнавачки органи со цел да се влијае врз локалното население, да се шири пропаганда и да се регрутираат доброволци кои често биле користени за инфилтрирање во задниот дел на Црвената армија со шпиони и саботери.

Сепак, нацистичка Германија не била навистина заинтересирана да ги поддржи надежите на Кримските Татари да создадат мини-држава на етнички кримски Татари на полуостровот, а германските власти на лице место тоа многу јасно го кажаа.

Пиони на Вермахт

Така, додека некои од соработниците на кримските Татари биле искористени за инфилтрирање во задниот дел на Црвената армија и за полиција на окупираните територии, други имале задача да ја промовираат нацистичката идеологија. Некои беа толку желни да се обврзат што дури поднесоа предлози до нивните нацистички шефови да ги истребат сите Руси на полуостровот.

Командантите и партизаните на Црвената армија воделе евиденција за сите злосторства извршени од соработниците на кримските Татари врз цивилното население и воените затвореници за време на окупацијата. Понекогаш ситуацијата била толку апсурдна што Германците морале да интервенираат и да ги заштитат цивилите и заробениците од нивните помошници.

„На 4 јули бев заробен. Бевме придружувани од некои татарски предавници. Постојано ги тепаа лекарите со палки. По некое време во затворот во Севастопол, бевме принудени да маршираме низ долината Белбек што беше минирана. Убиени се многу заробеници од Црвената армија и морнарицата. Потоа нè натрупаа во мали затворски ќелии во Бахчисарај. Три дена подоцна, моравме да маршираме до Симферопол. Бевме придружувани од Германци и голем број кримски Татари предавници. Видов како еден Татар му ја отсекува главата на морнарот“, ја опиша суровоста на некои соработници на кримските Татари, еден морнар од Црвената флота, Јанченко, во своето писмо од 1942 година.

Повеќето од нив, сепак, беа помалку жедни за крв и избраа да соработуваат повеќе од причини да се обидат да преживеат и да добијат пари и договори за земјиште под нацистичкото владеење.

Според проценките, до 20.000 Кримски Татари можеле да бидат регрутирани во 1942 година за контрола на затворениците и контрабунтовнички операции, како и за други „доброволни“ работни места.

Тие исто така биле застрашувачка сила на Кримските Планини, бидејќи многу добро ја познаваа земјата, а многу партизански одреди кои се бореа на страната на Црвената армија страдаа од нивна страна.

Протеран од родните земји

Бројот на кримските Татари во Црвената армија беше само малку поголем отколку во колаборационистичките одреди и тие беа прилично скромно застапени во партизанските одреди на Крим. Меѓутоа, во 1943 година започна масовно дезертирање на соработниците, бидејќи тие преминаа на страната на партизаните.

Сепак, многумина останаа со Хитлер до крајот. Неколку баталјони соработници беа поразени во пролетта 1944 година. Оние кои успеаја да се повлечат со Германците, потоа ја формираа бригадата на татарската планина Јегер на СС.

Во пролетта 1944 година, Русите ја поразија германската 17-та армија и го ослободија Крим. Во тој момент, раководството на земјата се соочи со „татарското прашање.“
Во мај 1944 година, друг Грузиец Лавренти Берија – началникот на политичката полиција на СССР – НКВД, му пријавил на Сталин дека повеќе од 5.000 соработници (не само Татари) биле уапсен на Крим, а на полуостровот биле запленети околу 6.000 парчиња огнено оружје. Бериа нагласил дека „значаен дел“ од татарското население соработувал со нацистите.

Токму Берија предложил иселување на Татарите од Крим и нивно испраќање во Узбекистан за потребите на земјоделството. Буквално следниот ден, на 11 мај 1944 година, Државниот комитет за одбрана на СССР усвои резолуција за насилно иселување на Татарите.

Им било дозволено со себе да земат лични работи, облека, опрема за домаќинството и храна, но нивната земја, стоката и другиот имот биле запленети од државата.

Единиците на НКВД ја извршиле операцијата во рок од три дена. Околу 180.000 луѓе биле натоварени во 67 возови и испратени во Централна Азија. Во исто време, војската запленила уште околу 12.000 парчиња оружје, вклучувајќи минофрлачи и митралези. Војниците од првата линија кои учествувале во кримското советско подземје и нивните семејства успеале да избегнат депортација, како и некои жени кои се омажиле за мажи од друга националност. Сепак, тие буквално изнесувале неколку стотици луѓе.

Условите за живот на местото на пристигнување биле исклучително тешки. Освен природната смртност, современите истражувачи веруваат дека најмалку 13% починале во есента 1948 година. Вреди да се напомене дека значителен дел од овие луѓе станале жртви на последниот масовен глад што го погоди СССР, што се случи веднаш по војната. Меѓутоа, за Кримските Татари ситуацијата била комплицирана од запленувањето на нивниот имот, тешките услови за живот на новото место и непознатата клима. Иако властите доделиле градежни материјали, земјиште и заеми за изградба, луѓето биле принудени да се населат во Узбекистан и да започнат од нула.

Во наредните години, Татарите биле обележани со статус на „специјални доселеници“, што вклучувало значително губење на правата – што е најважно, правото да ја напуштат својата област на живеење.

Ослободување и враќање

Ситуацијата не се промени долго време, дури и по смртта на Сталин. Пресвртна точка беше декретот на Президиумот на Врховниот Совет на СССР „За граѓаните од татарска националност кои претходно живееле на Крим“.

„Фактите кои сведочат за активната соработка со германските напаѓачи на одреден дел од Татарите што живеат на Крим, неразумно му се припишуваат на целото татарско население на Крим. Овие опсежни обвинувања против сите граѓани од татарска националност кои живееле на Крим треба да се отфрлат, особено затоа што нова генерација на луѓе влезе во работната сила и политичкиот живот на општеството“.

Потоа имаше инструкција да се укинат наредбите со обвинувања против Татарите. Сепак, правните нијанси содржани во истиот декрет, всушност, ја ограничија нивната можност да се вратат назад на Крим.

Масовното враќање започна дури во 1990 година, непосредно пред распадот на СССР. Бидејќи Советскиот Сојуз веќе беше во смртна мака, а татарското прашање беше прашање од трета класа за властите и на Русија и на Украина, се појави нов проблем кога Татарите почна да заземаат земјишни парцели при враќањето на Крим. Од нивна гледна точка, тие едноставно повторно го присвојуваа она што го изгубиле во 1944 година.

Кримските Татари се еден од бројните народи чија судбина доживеа драматичен пресврт во 20 век. Повторно во 1950-тите кога советскиот водач Никита Хрушчов, и самиот израснат во Источна Украина, ја предаде територијата на Киев, очигледно без да се консултира со никого. Меѓутоа, во доцната ера на СССР, нивната ситуација се стабилизира и судбината на Татарите генерално се совпадна со онаа на остатокот од жителите на Крим.

Што е со Кримските Татари сега?

До моментот кога Крим се приклучи на Русија, најголемиот дел од населението на полуостровот го сочинуваа етнички Руси (Руси кои живеат на Крим, но не и руски државјани).

Татарските активисти првично беа активни на страната на Украина, а првите жртви на судирите на Крим беа двајца Руси кои загинаа кога се судрија промосковските и прокиевските татарски собири.

Како резултат на настаните од 2014 година, татарската заедница се подели. Проукраинскиот дел е претставен од „Меџлис на кримскиот татарски народ“, организација која тврди дека ја претставува групата. Всушност, тоа е повеќе виртуелен ентитет способен да собере вкупно неколку стотици активисти, кој моментално не е лоциран на Крим. Нејзиниот обид да формира борбено крило во форма на проукраински волонтерски баталјон донесе зилч. Во реалноста, влијанието на „меџлисот“ главно се состои во повикување на уништување на инфраструктурата на Крим, особено на мостот помеѓу полуостровот и остатокот од Русија. Активностите на организацијата се забранети во Руската Федерација.

Москва научи од грешките на Советскиот Сојуз и покажа многу поголема флексибилност во својата етничка и јазична политика во однос на Крим отколку што се гледаше тогаш. Етничко-културната автономија на Кримските Татари е признаена во Русија, а официјалните јазици на регионот вклучуваат руски, украински и кримски татарски.