Од следната сезона 16 клубови во АБА лигата

Регионалната кошаркарска АБА лига денеска одржа седмица преку Zoom на која донесе одлука бројот на клубови да се зголеми од 14 на 16 од следната сезона.

Договорено е оваа одлука ќе остане на сила до крајот на сезоната 2029/30.

Максималниот број на клубови од една земја е зголемен од пет на шест, а на крајот од оваа сезона ниту една екипа нема да испадне.

Новите две екипи во друштво на најдобрите следната сезона ќе бидат победникот на АБА2 лигата и Дубаи.