Oдбраната бара изземање на судиите за „27 април“

56

Со барање на дел од обвинетите за изземање од расправата на судиите Јани Нича, Енвер Беџети и Тања Дуковска, во Апелациониот суд денеска се одржува јавна расправа по жалбите за пресудите за случувањата на „27 април“.

Расправата почна речиси два часа по закажаниот термин, а по изнесеното барање за изземање, судиите дадоа пауза за да одлучат за барањето.

Адвокатот Звонко Давидовиќ рече дека законот е многу јасен и во него стои дека ако судија во истиот суд решава и донел одлука што може да се побива со жалба, во тој случај не може да биде судија во предметот.
– Во два наврати Нича и Беџети беа судии, ние ги побивавме по жалба на суд, еднаш за гаранција, еднаш за продолжување на притворот и сметам дека законот не за џабе ова го предвидел, затоа што во образложение на решенијата го третираат кривичното дело, значи тежина на кривичното дело, политичката мотивираност и така натаму, што покажува дека веќе имаат свој став и свое формирано мислење што е недозволиво пред да решат по жалбата – образложи Давидовиќ.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.