Омбудсманот утврдил дека Спасовски го кршел законот со писмени наредби

2667

Канцеларијата на Народниот правобранител констатирала дека Оливер Спасовски
врши злоупотреба на издавањето наредби со кои се распоредуваат полицајците на
работни места надвор од нив то место на живеење.

Омдусманот смета дека наредбите согласно законот можат да траат најмногу до 2
месеци а не по повеќе од 20 месеци во континуитет како што се случува по јуни 2017.

По преземањето на Спасовски на челната позиција дел од припадниците на МВР за кои во СДСМ сметале дека се блиски на ВМРО-ДПМНЕ со наредба се распоредуваат во други градови.

Па така на пример се случува од Велес полицаец секој ден да оди до Македонски Брод а од Македонски брод полицајци да бидат испраќани во Струга или Охрид.

Спасовски односно МВР добиле 8 дена да одговори на извештајот на Омбдусманот.
Новиот технички министер за внатрешни работи Наќе Чулев согласно препораката од народниот правобранител ги укина сите спорни наредби на Спасовски.

Во правната служба и во кабинетот на поранешниот министер за внатрешни работи Оливер Спасовски, има спсок од околу двеста луѓе коишто биле прогласени за неподобни и секој месец им биле изготвувани наредби по член 154 со цел, при тоа им е вршено мобинг цели две ипол години. Во шеста управа има полициски службеници коишто имаат работни места со 640 бодовви, а се ставени во куќарки со наредби.
Исто така, според неофицијални информации, континуирано вработени биле под уцена да потпишат решение за пониско работно место а, доколку некој не сакал да потпише, со наредба од министерот бил прераспоредуван.

За тоа постојат сведоштва.

 

За злоупотребите со дегратдирањата и распределбите што Спасовски, извори од МВР коментираат дека во новата систематизација во СВР Скопје немало работни места со 600 бодови, туку новата власт го вовеле тоа работно место со 600 бодови за да можат од ЕБР (единица за брзо распоредуванје) од ЕСЗ Тигар (единица за специјални задаци) и од старата АЛФА, линиски да ги направат позорникари во полициска станица.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.