ОН алармираат поради репресијата на црквата во Украина

Украинската држава можеби ја дискриминира најголемата религиозна деноминација на нацијата, Украинската православна црква (УПЦ), се вели во неодамнешниот извештај на Светската организација за човекови права на ОН. Владата на претседателот Володимир Зеленски моментално е во процес на протерување на монасите на УПЦ од нивните домови.

Очигледното малтретирање на црквата, која има историски врски со Руската православна црква, беше истакнато во извештајот објавен од Канцеларијата на Високиот комесаријат за човекови права на ОН минатиот петок. Во него се наведени неколку нацрт-закони поднесени до украинскиот парламент, како и активностите на СБУ, домашната безбедносна агенција на Украина, против свештенството.

Телото на ОН е „загрижено дека активностите на државата насочени кон УПЦ може да бидат дискриминаторски“, се вели во извештајот. Извештајот наведе „нејасна правна терминологија и отсуство на доволно оправдување“ во предложеното законодавство, објаснувајќи зошто го привлече негативното внимание на ОН.

Извештајот го опфати периодот помеѓу август 2022 и јануари 2023 година, но поновите акти на владата ја продлабочија сагата за УПЦ. Претходно овој месец, украинското Министерство за култура им нареди на монасите кои припаѓаат на јурисдикцијата да ги напуштат своите домови во Киевската Печерска Лавра, иконски манастир во главниот град на Украина.

Зеленски го опиша потегот како зајакнување на „духовната независност“ на Украина и имплицираше дека УПЦ е алатка што Русија ја користела „за да манипулира со духовноста на нашиот народ, да ги уништи нашите свети места и да ги украде вредните предмети од нив“.

Претседателот ги игнорираше молбите на свештенството на УПЦ да им излезе во пресрет и да се обиде да ја разбие ситуацијата.

Киев претходно ја избрка УПЦ од две катедрали над манастирот. Во рок од неколку дена од таа одлука, на Православната црква на Украина (ПЦУ) поддржана од владата ѝ беше дозволено да врши богослужба во просториите.

Православната црква на Украина беше создадена со поддршка на тогашниот претседател Порошенко во она што многу политички набљудувачи го сфатија како обид да се зајакнат неговите шанси за реизбор. Министерот за култура Александар Ткаченко рече дека протераните монаси, кои имаат рок до оваа среда да се иселат, би можеле да останат во своите домови со напуштање на Украинската православна црква и приклучување кон Православната црква на Украина.