ОН ги намалија проценките за цивилните жртви во Газа за 50%

Обединетите нации (ОН) ги ревидираа своите проценки за цивилните жртви во Газа, намалувајќи ги бројките за речиси 50%.

Оваа одлука следи по откритијата дека првичните податоци во голема мера се потпираат на информациите обезбедени од палестинското Министерство за здравство, кое е контролирано од Хамас. Ажурираните бројки, иако се помали, продолжуваат да привлекуваат внимание и контроверзии во услови на тековен конфликт.

Канцеларијата на Обединетите нации за координација на хуманитарни прашања најави значително намалување на претходните проценки на цивилните жртви во Газа. Првично објавено на 6 мај, ОН наведоа бројки за околу 9.500 жени и 14.500 деца убиени од почетокот на конфликтот на 7 октомври. Сепак, последователниот извештај објавен на 8 мај драматично ги ревидира овие бројки надолу.

Според последниот извештај на ОН, приближно 4.959 жени и 7.797 деца се убиени досега во конфликтот. Оваа ревизија ги нагласува предизвиците за собирање точни податоци во конфликтните зони, особено кога се потпираат на извори кои можеби имаат партиски интереси.

ОН признаа дека нивното првично потпирање на податоците од палестинското Министерство за здравство, управувано од Хамас во Газа, придонеле за надуените бројки. Организацијата наведе тешкотии во независното потврдување на податоците за жртвите поради нестабилната ситуација на теренот и огромната големина на загубата на животи.

Реагирајќи на ревидираните бројки, израелските власти ја повторија долгогодишната загриженост за манипулација со податоците за жртвите од страна на Хамас за пропагандни цели. Тие тврдат дека надуените бројки не ја отсликуваат точно реалноста на теренот и ја нагласуваат потребата од независна проверка.

Твитот на израелскиот министер за надворешни работи во врска со ревидираните проценки за цивилните жртви во Газа предизвика контроверзии. Министерот тврди дека потпирањето на податоците од Министерството за здравство на Хамас за инкриминирање на Израел е еднакво на поддршка на тероризмот и претставува антисемитско однесување.

Еден спорен инцидент што го наведоа израелските власти е нападот врз болница во Појасот Газа, што резултираше со смрт на околу 100 цивили. Израел тврди дека инцидентот бил предизвикан од ракета истрелана од терористичка организација, а не од намерна мета на израелските сили. Тие чекаат признание од агенциите на ОН во врска со овој настан.