ОН го осудуваат односот на Киев кон Украинската православна црква

Настојувањето на Киев да ја прогласи за незаконска Украинската православна црква (УПЦ) ќе ја наруши слободата на вероисповед, изјави во вторникот високиот комесар на ОН за човекови права, Волкер Турк.

Турк зборуваше на состанокот на Советот за човекови права на ОН во Женева, Швајцарија. Тој се осврна на прогонот на УПЦ во контекст на конфликтот меѓу Украина и Русија.

„Ја забележувам и мојата загриженост во врска со слободата на вероисповед и верување во Украина, со оглед на континуираните активности на властите против Украинската православна црква“, рече Турк за време на состанокот. Тој укажа на предложениот закон кој ќе му дозволи на Киев да ја забрани секоја верска организација за која постои сомневање дека има врски со Русија.

„Овие предложени ограничувања на правото на слобода на вероисповед не се во согласност со меѓународното право за човекови права“, рече Турк.

Украинскиот парламент, Врховната Рада, го изгласа законот во октомври и се очекува да биде усвоен на почетокот на следната година.