Џонсон за еден говор во САД заработи над 300 илјади долари

Напуштањето на шефот на британската влада беше голем политички пораз за него, но нема криза за неговата банкарска сметка, пренесува „Франс прес“.
Поранешниот британски премиер Борис Џонсон доби повеќе од 325.000 долари за само еден говор на состанокот на американската осигурителна индустрија, покажуваат новите податоци за приходите на британските пратеници.

Кога стана британски премиер во 2019 година, Џонсон мораше да се откаже од пишувањето написи во весници и да држи говори на различни собири.

Откако беше отпуштен во септември, Џонсон ја искористи својата новооткриена слобода за да одржи говор на состанокот на Советот на осигурителни агенти и брокери во Колорадо Спрингс на 14 октомври, за што беше платен 325.150 долари. За да го одржи овој говор, тој го скрати одморот на Карибите.

Записите во регистарот на приходи на британските пратеници покажуваат дека Џонсон, неговата сопруга и двете мали деца имале статус на гости во луксузната зона на аеродромот „Гетвик“ на 7 октомври, но и дека се вратиле на 22 октомври.

И покрај тоа, сменетиот премиер некои работи ги прави бесплатно, па без паричен надомест е регистриран како претседател на „Конзервативни пријатели на Украина“.