Опозицијата во Ниш бара увид во изборните материјали за локалните избори, во Нов Белград протести

Пред градската општина Нов Белград, неколку стотици граѓани попладнево се собраа на протест што го повика коалицијата „Бирамо Нови Београд“. На протестот се присутни и активисти на движењето Крени-Промени, а се очекува да говорат претставници на тие две изборни листи кои учествуваа на локалните избори одржани на 2 јуни, јави Бета.

Протестот е организиран со барање за увид во записниците од избирачките места, поради сомневање дека на одредени избирачки места тие записници биле изменети и дека ноќта по гласањето биле фалсификувани гласовите.

Претставниците на тие две изборни листи ќе преземат законски чекори за да се разобличи начинот на кој, како што наведоа, изменета е изборната волја на граѓаните во Нов Белград.

Според прелиминарните податоци на Градската изборна комисија, коалицијата околу Српската напредна странка во Нов Белград има 25 мандати и може сама да формира мнозинство, Крени-Промени има 14 советници, „Бирамо Нови Београд“ девет, а руската Партијата има еден советник.

Адвокатскиот тим на групата граѓани „Д-р Драган Милиќ“ денеска до Градската изборна комисија (ГИК) поднесе барање за увид во изборниот материјал. Претставничката на таа група граѓани, Милена Вакиќ изјави дека нивниот фокус ќе биде на девет вреќи со изборен материјал, за кои има индиции дека содржат нерегуларности.

„Се зборува дека тие вреќи се донесени подоцна. Не сакаме да прејудицираме. Ќе го разгледаме материјалот и заедно со другите опозициски партии ќе заклучиме дали имало неправилности или не“, рече Вакиќ.