Поранешниот лидер на Хамас: Муслимани во светот, обединете се, џихадот нека почне утре

Поранешниот лидер на Хамас, Калед Мешал, ги повика муслиманите ширум светот да излезат на улиците и плоштадите и да протестираат за поддршка на Палестинците, а ги повика и соседните земји да се приклучат во борбата против Израел.

Во снимената изјава испратена до Ројтерс, се слуша дека Мешал вели: „Мораме да излеземе на плоштадите и улиците на арапскиот и исламскиот свет во петок“. Мешал моментално е со седиште во Катар и јас раководам со канцеларијата на Хамас за дијаспората.

Во изјавата, тој им рече на муслиманите дека народот и владините претставници во Египет, Сирија, Либан и Јордан имаат одговорност да ги поддржат Палестинците, бидејќи огромното мнозинство палестински бегалци ги нарекуваат Јордан и Либан свој дом.

„Племиња на Јордан, синови на Јордан, браќа и сестри на Јордан… Ова е моментот на вистината и границите ви се близу, сите ја знаете вашата одговорност“, рече тој.

Мешал го повика муслиманскиот свет на собир откако Израел рече дека ќе ја интензивира копнената офанзива по нападот врз Хамас. „До сите учители кои предаваат џихад… до сите оние кои предаваат и поучуваат, ова е моментот да се применат теориите“, рече Мешал.