Ослободените заложници од Газа згрижени во израелските болници

Нема доволно зборови за да се изразат емоциите што ги чувствуваме во овој момент заедно со семејствата и целата нација на Израел, вели директорот на болницата во Шнајдер.

Израелското Министерство за здравство во петокот доцна навечер објави дека сите 24 ослободени заложници од Газа биле примени во израелските болници, каде што чекале семејствата, а на киднапираните им била укажана медицинска и психолошка нега по потреба.

„Ова се чувствителни моменти за семејствата и за ослободените заложници кои се вратија во Израел. Сакаме да ја задржиме нивната приватност и достоинство“, се вели во соопштението на Министерството.

Министерството, исто така, соопшти дека 11 киднапирани, 10 од Тајланд и еден од Филипините, се лекуваат во медицинскиот центар Шамир, каде што ќе биде обезбедена медицинска и психолошка нега по потреба.

„Министерството за здравство е среќно за нивното враќање дома и посакува враќање на сите заложници“, се заклучува во изјавите за условите на сите вратени киднапирани.

Израелските деца, нивните мајки и една баба биле префрлени на згрижување на детскиот медицински центар Шнајдер, а петте постари киднапирани жени биле под грижа на медицинскиот центар Волфсон.

„Нивната физичка состојба е добра и тие моментално се подложени на медицинска и емоционална проценка од медицинските и психосоцијалните тимови во Шнајдер Детс“, соопшт генералниот директор на детскиот медицински центар Шнајдер, д-р Ефрат Брон-Харлев.

„Нема доволно зборови за да се искаже емоциите што ги чувствуваме во овој момент заедно со семејствата и целата нација Израел. Ќе дадеме сѐ од себе да се грижиме за физичкото и емоционалното здравје на вратените заложници. Од наша перспектива, ова е национална мисија и ние сме горди што ја имаме привилегијата да ги третираме“, додаде д-р Брон-Харлев.

„Нашите срца се со другите заробеници кои сѐ уште се во Газа, и нивните семејства, и се надеваме дека тие ќе ни се вратат, цели и здрави, во многу блиска иднина“, заклучи таа.

„Состојбата на четирите деца и четирите жени кои синоќа се вратија во Израел е добра, тие се заедно со членовите на семејството во посебен комплекс, опкружени со медицински и психо-социјални тимови“, во болницата Шнајдер, се вели во соопштението објавено во саботата наутро.

„Нашата главна мисија во Волфсон е да обезбедиме најдобра медицинска, ментална и професионална грижа, да ви дадеме безбеден и заштитен простор заедно со вашите семејства“, рече во говорот генералниот директор на Медицинскиот центар Волфсон, д-р Анат Енгел.

„Повратниците се лекуваат од најдобрите медицински тимови на Волфсон во овие моменти, тие се испитуваат и добиваат опфатена медицинска и ментална нега во специјално дизајниран простор за нив и нивните семејства“, додаде д-р Енгел.

„Благодарна сум за довербата што ја добивме од Министерството за здравство и за заедничката работа со безбедносните сили и тимовите, а на повратниците и нивните семејства им ветувам дека се во сигурни раце“, заклучи таа.

„Состојбата на петтемина повратници кои вчера беа примени во болницата Волфсон е стабилна. Секој е лекуван според прегледите извршени вчера од медицинскиот тим, а се прегрнати од семејството“, соопштија од болницата Волфсон во саботата наутро.

Во болниците е поставен детален план за згрижување на киднапираните што се враќаат и нивните семејства. Поставени се капацитети за сеопфатен пристап, почнувајќи од медицински прегледи до поддршка за менталното здравје, со цел да се обезбеди успешна реинтеграција по трауматичното искуство.

Ова се 13-те израелски заложници ослободени од Газа:

Илјадници Тајланѓани работеа во земјоделскиот сектор на Израел пред масакрот на 7 октомври. Tие ја сочинуваат најголемата група на странски луѓе убиени или исчезнати во нападите на Хамас.