Островот откриен од капетанот Кук се подготвува за затемнувањето на Сонцето

Некои жители на оддалечениот град Бeрџоу на источниот брег на канадската покраина Њуфаундленд и Лабрадор со ентузијазам се подготвуваат за многу реткото затемнување на Сонцето во понеделник, за што сведочи капетанот Џејмс Кук кој го открил островот.

Британскиот истражувач капетанот Кук, кој бил во Њуфаундленд во 1766 година, бил сведок на затемнување на Сонцето на 5. август додека вршел астрономски набљудувања и го нарекол местото Остров на помрачувањето (Eclipse Island).

Во понеделник жителите на рибарскиот град во близина на сега ненаселениот Остров на помрачувањето ќе се соберат за да го прослават настанот и ќе започнат со реставрација на историскиот светилник на островот додека го гледаат затемнувањето, кое ќе трае околу две минути.

„Ако 30 до 40 луѓе се појават овде само за затемнувањето, ќе бидам одушевен“, изјави за Reuters Мајкл Вард, менаџер на градското собрание Берџоу.

Берџоу, кој има околу 1.100 жители, е на повеќе од девет часа возење од Сент Џонс, главен град на канадската провинција Њуфаундленд и Лабрадор.

Ворд вели дека светилникот висок 8 метри првично бил изграден од локалното население во 1950-те и 1960-те, додека реставрацијата ќе биде финансирана од Националната зона за заштита на морето и провинцискиот парк Сендбенкс и ќе се напојува со соларна енергија.

„Сè повеќе од тоа би извршило преголем притисок (на компаниите)“, додава Ворд.